Een auto is zeker niet goedkoop en daarom is het erg belangrijk dat je let op bepaalde punten zodat je financieel nooit in de problemen kan komen. Het zou namelijk erg zonde zijn als jij je auto weer moet verkopen omdat je het achteraf niet kan veroorloven. Hier vind je meer informatie over de punten waar je op moet letten als je een nieuwe auto wilt aanschaffen. 

 

Kan ik de aanschafprijs wel betalen?

Een auto kost al snel tienduizenden euro’s en daarom is het erg belangrijk dat je een ruim budget hebt. Het is erg zonde als je al je spaargeld besteed aan een auto en geen buffer meer hebt. Je kan ervoor kiezen om een persoonlijke lening aan te vragen want hierdoor houd je meer geld over en hoef je niet in een keer tienduizenden euro’s af te dragen. Het nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente vaak erg hoog is en dat is vervelend. Als je niet in een keer een groot geldbedrag kan of wil betalen, dan kan je er het beste voor kiezen om een auto te leasen. Een lease.auto is eigendom van de leasemaatschappij totdat het contract is afgelopen. 

 

Kan ik de wegenbelasting en verzekering wel betalen?

Om in Nederland legaal de weg op te mogen moet iedere auto verzekerd zijn en moet ook de wegenbelasting betaald worden. Het is zelfs strafbaar om onverzekerd aan het autoverkeer deel te nemen. Het verzekeren van een auto is zeker niet goedkoop en daarom is het erg belangrijk dat je vooraf weet hoeveel geld je ongeveer kwijt aan het verzekeren van een auto. De premie wordt berekend aan je leeftijd, snelheid van de auto, de aanschafprijs van de auto en hoeveel schadevrije jaren je hebt. De wegenbelasting wordt berekend aan het gewicht van de auto en aan de uitstoot. SUV of Pick-up auto’s zijn daarom automatisch duurder dan sedans. Als je kiest voor zakelijk leasen dan hoef je hier niet naar om te kijken omdat vrijwel alle kosten betaald worden behalve de brandstof. 

 

Is de auto zuinig?

Het is erg belangrijk dat je altijd naar het verbruik van de auto kijkt. Dit omdat benzine en andere brandstoffen steeds duurder worden en dat zul je direct voelen in de portemonnee. Ook is wegenbelasting duurder bij auto’s die meer verbruiken omdat auto’s die meer verbruiken automatisch meer CO2 uitstoten.