Teken kunnen een vervelend probleem zijn voor honden en hun eigenaren. Niet alleen kunnen tekenbeten leiden tot irritatie en jeuk, maar teken zijn ook dragers van ziekten zoals Lyme. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een teek verwijderen van een hond kunt en hoe je tekenbeten kunt voorkomen.

Een teek verwijderen van een hond

Stap 1: Zorg voor het juiste gereedschap

Voor een teek verwijderen van een hond heb je het juiste gereedschap nodig. Een speciale tekentang voor een hond bestel je bij Medpets. Je kunt hiermee een teek verwijderen van een hond zonder hond en teek te beschadigen.

Stap 2: Zoek de teek

Voordat je een teek verwijderen van een hond kunt, moet je deze eerst vinden. Teken zijn kleine, bruine beestjes die zich vaak verschuilen in de vacht van je hond. Controleer daarom regelmatig de vacht van je hond, vooral na een wandeling in het bos of langs struikgewas.

Stap 3: Verwijder de teek

Om de teek te verwijderen, pak je het gereedschap vast en plaats je deze zo dicht mogelijk bij de huid van de hond. Draai en trek vervolgens de teek voorzichtig en langzaam uit de huid. Let erop dat je de teek niet platdrukt en dat je deze niet te snel verwijdert, anders kan de kop blijven zitten. Een teek verwijderen van een hond valt, zoals je leest, reuze mee.

Stap 4: Controleer de beet

Controleer nadat je de teek hebt verwijderd of er nog resten van de teek achtergebleven zijn in de huid van de hond. Als er nog resten zitten, kun je deze verwijderen met een pincet. Houd vervolgens de beet goed in de gaten en let op eventuele symptomen van ziekte, zoals koorts, lethargie of een verandering in eetlust.

Het voorkomen van tekenbeten bij honden

Naast het regelmatig controleren van de vacht van je hond en het snel verwijderen van teken, zijn er ook andere manieren om tekenbeten te voorkomen.

Tekenbehandelingen

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het voorkomen van tekenbeten. Zo zijn er spot-on behandelingen die je op de huid van je hond kunt aanbrengen, waardoor teken worden afgestoten. Ook zijn er tabletten verkrijgbaar die kunnen helpen bij het voorkomen van tekenbeten.

Tekenpreventie

Naast behandelingen zijn er ook andere manieren om tekenbeten te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je hond door hoog gras loopt of langs struikgewas loopt. Ook kun je gebruik maken van een tekentuigje of tekenspray om teken af te weren.