Ben jij goed op de hoogte van de veiligheid van jouw huis? Dubbelcheck je voordat je de deur uitgaat of je het gas echt uit hebt gezet, of de strijkbout niet meer aan staat en of je je oplader uit het stopcontact hebt gehaald? Controleer je of alle ramen en tuindeuren of balkondeuren goed zijn gesloten? Hoewel we bekend zijn met de risico’s gaan veel mensen nog niet voorzichtig genoeg om met hun woning. Terwijl de bewoners even van huis zijn, of dit nu een avondje weg of een tweeweekse vakantie is, dringen ongenodigde gasten het huis binnen en nemen waardevolle spullen mee. Dat is natuurlijk een situatie waar niemand op zit te wachten en kan in veel gevallen zelfs voorkomen worden. Waar je je het best aan kunt houden als er niemand thuis is lees je in dit artikel.

Veilig achterlaten

Laat je voor een tijdje je huis achter omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat? Zorg dan dat je inbrekers de eerste verdieping niet kunnen bereiken via je aanbouw, schutting of vuilnisbakken. Let daarnaast op kleine raampjes, bijvoorbeeld bij de keuken. Vaak vergeet je deze raampjes te sluiten, maar een inbreker kan hier makkelijk doorheen. Ook kun je lampen met bewegingsdetectie of timers plaatsen. Deze schrikken inbrekers af doordat de lamp plotseling aan gaat. Door je huis niet volledig opgeruimd achter te laten, lijkt het alsof er iemand thuis is. Maak bijvoorbeeld je bed niet op, laat een glas staan op tafel en schuif stoelen niet aan. Daarnaast kun je je buren vragen om de brievenbus leeg te maken. Het is ook niet verstandig om waardevolle voorwerpen of documenten of grote hoeveelheden geld in huis te bewaren als je er niet bent. Laat je deze toch thuis, zorg er dan voor dat ze veilig verborgen zitten in een kluis die uit het zicht is.

Beveiliging

Het kan verstandig zijn om je huis extra te beveiligen. Bijvoorbeeld wanneer je in een vrijstaand huis woont die makkelijk bereikbaar is of wanneer je veel waardevolle spullen bezit. Je kunt er dan voor kiezen om een wifi camera buiten te installeren. Hiermee kun je alle verdachte activiteiten rondom je huis opnemen. Niet alleen schrikt dit inbrekers af, ook heb je direct bewijsmateriaal voor wanneer het toch fout gaat. Tegenwoordig kun je je telefoon verbinden met de camera en kun je live meekijken. Een dahua camera kopen kun je tegenwoordig prima online doen. Zo is het binnen een oogopslag duidelijk wat de verschillende mogelijkheden zijn en welke hiervan het beste bij jou past. Vind je alleen een camera niet genoeg, dan kun je een volledig alarmsysteem aanschaffen. Zo’n systeem brengt je nog meer veiligheid. Het reageert namelijk niet alleen op inbraak, maar ook op brand, koolmonoxide, gaslekken en waterdetectie. Daarnaast kan het andere gevaren, zoals beweging in de tuin of manipulatie van een bewaakt item, detecteren. Met een alarmsysteem voel je je dus een stuk veilig binnen- én buitenshuis.